За контакти: 0878911316

Полезни съвети

Балконът – зеленият оазис в градска среда

Balcony garden

Притиснати от градските стени и забързаното ежедневие, често си мечтаем за малко свежест и природа в края на деня. Може би повечето от вас ще се съгласят, че почивка сред зеленина е най-доброто лекарство след дълъг работен ден.

Какво обаче да правим ако сме от онези, които са се установили в апартамент и не разполагат с голям двор или нямат парк в близост до жилището си?

Едно добро решение е да превърнем балкона (стига да имаме такъв) в зона за релакс. В предишната си статия споменахме, че пролетта е подходящ момент да се заемете с подготовка на домашната градина за новият сезон.

Как ще организирате балкона си зависи от това с каква площ разполагате. И все пак може да го превърнете в своя градски оазис и зона за релакс.

Едно от предимствата на балкона, е че именно по-малката му площ го прави по-лесен за поддържане в сравнение с големия двор.

Преди да започнете каквито и да било планове за мебелировка и засаждане на растения, наистина преценете колко е голям балкона ви и какво може да съберете. Опитайте се да планирате нещата така, че да се възползвате максимално от всяко ъгълче.

Основата

Започнете с освежаване на стените – заложете на светли тонове, които оптически ще уголемят пространството (това важи и за интериорни решения) и ще отразяват повече естествената светлина. Помислете какво може да сложите на пода. В много случаи го оставяме както е при построяването, но може да сложите и друга настилка спрямо вкуса и предпочитанията ви. Все пак подходете практично и се спрете на нещо което се поддържа лесно, като примерно гранитогрес. Други варианти са изкуствената трева или дървените подови плочки с клик системи, които стоят много красиво, но имайте едно на ум за поддръжката им.

Мебелите

Ако предвиждате да прекарвате повече време на балкона, нека мебелите да са удобни, не само модерни и красиви. Големите мебелни вериги имат разнообразни готови решения за градина / двор, сред които са мебелите от тиково дърво, праховобоядисано желязо, ратан. И трите варианта са добри защото са издържливи на външни влияния, но все пак е добре да ги поддържате, за да ви служат по-дълго. Размерите обаче е добре да съобразите спрямо големината на балкона. Ако мястото ви е по-малко може да заложите на сгъваеми маси и столове, така не само печелите пространство, но и когато не сте на балкона, сгънати мебелите ви са защитени. На пазара могат да се намерят и различни варианти на тип висящи сгъваеми маси, които се закачат на парапета на балкона, и също са добър вариант за малки тераси.

При по-просторен балкон може да сложите и пейка, или да си направите сами така популярните мебели от дървени палета.

Относно текстила заложете на свежи цветове или поне една-две възглавници за облягане в изпъкващ цвят, които да са акцент.

Не подценявайте слънцезащитата, особено ако изложението на балкона ви е такова, че голяма част от деня е огрято от слънце. Тента или чадъри биха осигурили необходимия комфорт, за да не сте под открито слънце.

Растенията

Започнахме с това, че балконът може да е вашият градски оазис. Така че за къде сме без малко зеленина и ароматни цветя на тераста. Цветята не само ще освежат балкона, но и ще ви осигурят онази връзка с природата, която ви липсва през деня. Съобразете избора на растения с условията – издържливост, поливане, светлолюбивост. Относно това къде да ги поставите – имате варианти. Не се спирайте само на класическия вариант - саксия на земята или сандъчета на парапета. Използвайте стената - на пазара могат да се намерят различни стенни панели, рамки за пълзящи растения или вертикални цветарници. Стенните панели са сред най-предпочитаните за този тип организиране, тъй като на тях освен куки за самостоятелни саксии, може да прикрепите и един – два цели рафта, които да използвате и за други вещи.

Ако обичате висящите или каскадни растения, може да се спрете и на тип висящи саксии или макрамета.

Ако терасата ви е по-слънчева заложете на растения, които могат да се справят по-дълго време без вода. Няма да сгрешите ако освен цветните петунии и бегонии, засадите здравец. Не случайно в средиземноморските страни е много предпочитан. Освен, че е издържлив, здравецът ще изпълни с чудесно ухание балкона.

При по-сенчести балкони е по-трудно да намерите силно уханни растения, но едролистните в тези ситуации биха осигурили чудесна зеленина и атмосфера.

Като за последно в тази точка нека кажем, че балконът е подходящо място не само за декоративни растения, но и за някои видове билки. Спокойно може да отглеждате салвия, лавандула, розмарин, магданоз, босилек и други, но ще се опитаме да отделим на тази тема отделен пост.

Каквото и да решите съобразете размера на саксията с кореновата система на растението, за което е добре предварително да се поинтересувате за условията в които е добре да се отглежда то.

Осветление

Не забравяйте за него. Едва ли ще са една или две вечерите, през които ще останете на балкона след залез. Съобразете осветлението с останалта част от атмосфертата, която ще създадете чрез мебелировката и растенията. Градинските фенери си остават наш фаворит, като начин да създадете романтична атмосфера. При тях хубавото е, че може да ги поставите почти навсякъде – на пода, на масата, дори и закачени на стената. Подобно насторение създават и малките LED гирлянди, които може да окачите на парапета или на тавана. Много популярни са и градинските соларни лампи, които се забождат в почвата. При тях размерите варират, така че със сигурност ще намерите малки, които да поставите примерно в сандъчетата на парапета.

И за финал: Дали голям или малък, дали с много или с малко растения, важното е да организирате мястото така, че да доставя удоволствие на вас и семейството ви, и да ви осигури търсената почивка.

Снимки:Pexels© 2021 Кентавър - ЕМ ООД. Всички права запазени.