За контакти: 0878911316

Полезни съвети

Ремонт и хидроизолация на банята

bathroom 1

Предстои ли ви по-основен ремонт на банята? А чудите ли се от къде да започнете и с какво? Ще се опитаме накратко да опишем най-важните стъпки в ремонта и хидроизолацията на банята.

Банята е помещението, което е в най-пряк достъп до вода и влага в дома ни, и по тази причина стигайки до нейния ремонт е добре да не подценяваме нито една стъпка. Влагата е голям враг във всеки дом, и ако пренебрегнем качествения ремонт на тези помещения, можем да си докараме още проблеми.

Едно от най-важните неща в ремонта на банята е добрата хидроизолация и вентилация, но преди да стигнете до нея има няколко стъпки.

Направете план

На първо място започнете с планиране на цялостния ремонт, като за това най-лесно е да се направи оценка на моментното състояние на банята. Може би няма да ви изненадаме, като ви посъветваме да се доверите на експерти в сферата, които да направят оглед. Една от причините е, че на пръв поглед има неща, които може да не ни направярт впечатление, но един специалист ще ги види.

Старо или ново строителство е сградата, правили ли сте ремонт до сега и ако да, кога и какво точно е подменяно / ремонтирано, каква е големината на банята – не подминавайте тези „дреболии“ – те са ориентир.

Добре е човекът, който ще прави ремонта да направи и огледа, за да може да ви съдейства за точното планиране на нужните материали и време за изпълнение, както и какво и как ще се ремонтира. Добре е именно на този етап да уточните и обсъдите възможни размествания свързани с крайня облик на банята, като вземете под внимание и големината на помещението.

Хидроизолация и ВиК

Това е сред най-важните точки които трябва добре да обмислите при ремонта. Ако ви предстои не козметичен, а основен ремонт е добре да планирате подмяна на ВиК инсталацията и добра хидроизолация на цялото помещение. Ако тръбите ви са от по-старите, те с времето корозират и това предразполага за повреди и запушвания. Днес все повече се ползват тръби от материали като PVC/полипропилен, които не корозират и са по-издържливи от тази гледна точка. 

Другото много важно е цялостната хидроизолация на помещението. Както започнахме в началото, банята е сред най-влажните помещения в един дом, и трябва да е добре изолирана. За да защитите добре банята е хубаво хидроизолацията да не е само на пода, но и на стените.

Започвайки от качествената замазка – основата, заложете на качествени материали и при хидроизолацията, за да предотвратите пропиване на влагата през плочките или други покривни материали, особено ако решите да позлвате дърво в банята. При направата на пода е добре да предвидите наклона към канала, за да осигурите добро оттичане на водата. Към тази точка може да причислите и вентилацията на банята, особено ако банята е вътрешна и няма прозорец. Така осигурявате допълнителна защита срещу мухъл, задържане на миризми и т.н.

Много хора разчитат, че подбирайки скъпи и качествени плочки/други водоустойчиви материали, са решили проблемите с водата, но истината е друга. Слаби места могат да се появят около фугите, смесителите за мивката и душа, различни пукнатини при счупване на някоя плочка или друга причина, през които може да проникне вода. За това не подценявайте качеството на замазката и хидроизолацията, за да си спестите проблеми с поява на мухъл, повдигане и отлепване на плочки и други.

При избор на плочки заложете на противоплъзгащи материали за пода – гранитогрес или теракот, а най-честият избор за стените е фаянса. Ако решите да ползвате дърво на места, също обърнете внимание на актуалните, към момента на ремонта, водоустойчиви материали на пазара. Добър избор за целта са материалите от дъб, ясен, бук. Все пак в този случай е добре да предвидите и полагане на слой защитен лак и боя, за да осигурите на дървото по-голяма издържливост във времето.

Дървото създава един особен лукс и комфорт в банята, но трябва да се подходи с внимание, къде и как точно ще се използва.

Истината е, че от тук нататък вече навлизаме в темата дизайн, където изборът ни зависи от личното усещане и вкус на всеки клиент, както и не на последно място – големината на банята.

Мястото е доста определящо при взимането на решене дали ще имате вана или ще заложите на душ кабина (за предпочитане е когато мястото ви е ограничено, а при душ кабините все пак ограничавате мокренето на останалата част в банята), както и дали ще ползвате стандартен моноблок или вградена в стената система за тоалетната чиния.

Всеки от вариантите има своите предимства и минуси, дали по отношение на естетиката или по отношение на цената.

Ето защо е важно да подходите с нужното време за предварителен оглед и планиране заедно със специалист, тъй като много от тези въпроси могат да се коментират и вземат под внимание още в началото на целия процес.

Нашият екип има опит в тази сфера и може да ви съдейства с доброто планиране на ремонта на банята.© 2021 Кентавър - ЕМ ООД. Всички права запазени.