За контакти: 0878911316

Полезни съвети

Ремонт и строителство според сезона

Home renovation

Изпадали ли сте в ситуация да се колебаете от къде да започете с ремонта? Сега ли е подходящото време за обновяване на банята, кунята, спалнята или друга стая? Цялостно обновяване ли да направите или просто леко освежаване.
 

Тези и много други въпроси често ни затрудняват, особено когато искаме да се вместим в определен бюджет.

Оказва се, че ако планираме ремонтите според сезона, можем да си спестим много главоболия и излишни разходи. Преди обаче да се хвърлите в самите ремонти, ви препоръчваме да направите оглед и оценка на жилището си, и да прецените какво наистина се нуждае от подобрения. Не просто да променяте нещо защото ви е омръзнало, а защото има нужда – това е с оглед на разумното планиране на разходите. Не се хвърляйте в ремонт просто защото ви е хрумнало.

Ето какво е подходящо да ремонтирате в различните сезони.

Пролет

Започваме с нея тъй като това е сезона през който започваме да планираме ремонт. Абсолютно разбираемо заради хубавото време, което следва чак до края на лятото.

Пролетта е подходящ сезон за освежаване и леки ремонти – пребоядисване, подмяна на паркета, външни конструкции, огради, обновяване на текстила в дома и др. Оставете по-тежките ремонтни дейности за по-топлите и сухи месеци.

Като сезон, който символизира събуждането на природата за нов живот, пролетта е чудесно време да обърнете внимание на зеленината.

Ако имате градина на балкона, или живеете в къща с двор, пролетта е времето да обновявите градинската мебел, настилки, боядисване на стените на балкона, нови навеси и др. Добре е да го планирате като време в началото на март за да може да включите в дейностите и последващото озеленяване, засаждане на цветя или билки. Така ще могат да израстнат на време и при добра грижа да ви радват до есента. В друга тема ще ви споделим какви билки може да отглеждате на балкона в градски условия.

Лято

Както вече споменахме оставете сериозните ремонти за летния сезон. Къртения, градежи, ремонт на покривни конструкции и други подобни, са подходящи за сухото време между юни и септември, поради по-високите температури които благоприятстват много дейности.

Цялостно саниране на жилището, също може да планирате през лятото.  И отново ще подчертаем ремонта на покрива. Тоест – не чакайте влажното и студено време за тези две ремонтни дейности.

Това е сезонът да предприемете ремонт на банята с цялостна подмяна на ВиК системата, плочки и аксесоари. Или да приобщите някой от балконите ако искате да увеличите вътрешното пространство на спалня, кухня или дневна.

С няколко думи по-топлите месеци оставете за времеемки и цялостни ремонти.

Защо времеемки? Ако ви предстои наистина голям ремонт, но не сте от хората които имат къде да се изнесат за по-дълго време, то може да планирате поетапно тези дейности, така че да се разпределят във времето. Разбира се никой не обича продължителните ремотни, за това в тези случаи ви съветваме да се консултирате с професионалисти, които след оглед и оценка, най-точно ще ви посъветват от къде и с какво да започнете.

Есенно- Зимен сезон

Ще обединим тези два сезона, тъй като тогава рядко се правят ремонти, освен ако не е крайно наложително. Времето започва да става все по-влажно и ремонтни дености по външни фасади, и мащабни реконструкции е добре да приключите до началото на есента. С две думи външната защита на жилището.

Имайки предвид, че първите два месеца от периода са все още със средни температури, приятни за работа, то може да предприемете леки довършителни дейности вътре. Да оправите примерно кухнята, да направите проверка на електроуредите и отоплителната система. Добре би било да отстраните течовете вкл. и при фугите, още през първата половина на сезона.

Ако обичате да се занимивате самите вие с нещо, то може да дадете нов живот на някоя стара вещ или мебел.

Планиране на изцяло нов строеж на жилище / къща е подходящо именно сега, тъй като чертежите и всякакви други дейности по изготвяне на проекта отнемат време.

Излишно е да казваме, че стигне ли се до такъв проект, то със сигурност ще имате партноьр в лицето на архитект и строителна компания.

За да може да имате активни строителни дейности през топлите сезони, е добре още предния сезон на помислите за проекта. Имайте предвид, че екипът/ компанията с които ще работите също имат нужда от време, за да планират доставката на материали и техника, и да съобразят изкопните дейности (в случаи че ще има такива) със сезона.

И накрая – спрямо ремонта който ще извършвате, съгласувайте необходимото времето, според дейността и сезона.

Нашата компания е специализирана в редица ремонтни дейности след груб строеж и с удоволствие ще ви консултираме, и съдействаме по пътя в създаването на един по-добър и красив дом.© 2021 Кентавър - ЕМ ООД. Всички права запазени.