За контакти: 0878911316

Полезни съвети

Цветовете на Pantone за 2021 в интериора

Pantone 2021 interior

Всяка година водещият институт Pantone определя тенденциите за това кои ще са доминиращите цветове през сезона в различни сфери на дизайна. Не е необходимо да обясняваме кои са Pantone, достатъчно е само да споменем, че са се превърнали в символ на качество когато говорим за прецизност на цветовете.

От години институтът обявява така наречения „Цвят на годината“, на който дизайнерите в различни сфери могат да подчинят своите проекти. А областите които могат да бъдат обхванати са много. От висшата мода, през интериорния и графичен дизайн, та чак до съвременните технологии, мнозина намират вдъхновение в цветовете на Pantone.

И ако през изминалите години една не малка част от водещите цветове бяха вдъхновени от природата, то 2020г. провокира института да заложи на два доста контрастни един спрямо друг цвята:
PANTONE 17-5104 Ultimate Gray + PANTONE 13-0647 Illuminating

Макар на пръв поглед това да са 2 независими и много противоположни цветове, тяхното съчетание изразява посланието на института за позитивизъм и сила на духа след бурната 2020г.

Здравият разум понякога има нужда от малко нарушаване на правилата. Именно в това се корени връзката на двата цвята: Сивото като израз на духа, здраво стъпил на земята, и искрящото жълто като израз на вярата, че предстои нещо слънчево и хубаво.

Много интериорни дизайнери се обединяват от мнението, че тези цветове могат чудесно да се съчетаят в интериора на съвременното жилище.

Красота в детайлите.

Истина е, че прекомерното доминиране на един от двата цвята може да бъде дразнещо, но малки акценти в обзавеждането биха стояли чудесно и елегантно. Дизайнерите предлагат именно така да бъдат ползвани двата цвята – като акцент в декорацията, тъй като това са смели нюанси.

Сивото би комуникирало стил, елегнатност, изтънченост и леко спокойствие, докато жълтото би създало усещане за свежест и живот.

С много голям успех цветовете намират приложение като част от декоративните мотиви и десени на текстила в дома – възглавници, завеси, килими, одеяла. Използването на сивото като основен цвят в меката мебел е класика, така че можете да заложите на жълтото в част от останалата декорация, точно за да балансирате цветовете. 

Сега се усеща леко завръщане към ретрото в много области и керамиката не прави изключение. Комбинацията от сиво и жълто в глинените съдове би донесла динамика в кухнята, на масата ви, или като постоянна декорация в ежедневната.

Ако сте от по-смелите, можете да поставите цветен акцент, боядисвайки една от стените в сиво или жълто.  Каквото и решение да вземете, съчетанието на тези цветове ще донесе свежа елегантност в интериора ви.
Вижте още за цветовете в интериора.

*Pexels снимки© 2021 Кентавър - ЕМ ООД. Всички права запазени.