За контакти: 0878911316

Полезни съвети

Цветя и билки на балкона

Bosilek

В предишна наша статия споменахме няколко практични съвета за балкона, в ролята му на градски оазис, и място където след динамичен работен ден да релаксираме.

Днес ще се фокусираме върху това какви са растенията и билките, които най-често можем да отглеждаме. Никой балкон не изглежда по-свеж, без няколко саксии с цветя, които освен свежест, носят прекрасно ухание.

Преди да започнете обаче с приготовленията по засаждане, е добре да съобразите какво е изложението на блакона, каква е директната слънчева светлина и с какво място за растения разполагате. Условията са важни при избора на растения или билки, за да може да ви е по-лесно да ги поддържате в последствие.

Едно кратко обобщение тук – при по-слънчеви тераси може да се спрете на растения, които могат да се справят по-дълго време без вода. Тук освен цветните петунии и бегонии, може да засадите и здравец. Не случайно в средиземноморските страни е много предпочитан. Освен, че е издържлив, здравецът ще изпълни с чудесно ухание балкона.

При по-сенчести балкони е по-трудно да намерите силно уханни растения, но едролистните в тези ситуации биха осигурили чудесна зеленина и атмосфера.

Пак в предишната статия ви спомеханме няколко варианта как да организирате местата където ще поставите растенията. На кратко ще ги споменем и тук.

Разбира се почваме с класиката – саксия на пода или сандъчета на парапета. Това обаче не са единствените начини да ползвате балкона. Разчупете малко визията и използвайте стената - на пазара има различни стенни панели, рамки за пълзящи растения или вертикални цветарници. Стенните панели са сред най-предпочитаните за този тип организиране, тъй като на тях освен куки за самостоятелни саксии, може да прикрепите и един – два цели рафта, които да използвате и за други вещи.

Ако обичате висящите или каскадни растения, може да се спрете и на тип висящи саксии или макрамета. Всичко е въпрос на въображение и съобразяване, така че да използвате оптимално мястото на балкона, без да го претрупвате.

И така нека преминем към нашия списък с избор на цветя:

Петуния

Няма да ви изненадаме, че започваме именно с нея. Петунията е най-разпространения избор за балкон, и макар че ще я видите почти навсякъде, тя е красива и цветна, и ще внесе настроение на терасата ви. Можете да я засадите както в стандартна саксия, така и във висяща, тъй като при нея има разновидности вкл. каскадни сортове, които са много красиви. Петунията е подходяща за слънчеви теарси – южни или източни (където повече слънце има сутрин), тъй като обича светлина и влага. Все пак имайте предвид, че не е добре да я държите на постоянна пряка слънчева светлина, въпреки че е светлолюбиво растение. Осигурете ѝ засенчване, особено при по-горещите дни – тента или чадър на балкона биха свършили работа, ако не може да я местите. Обикновено се засажда в началото на март и при добри грижи цъфти до есента.

Теменужки

Също както петунията това е чудесен избор за внасяне на много цвят и свежест на балкона. Теменужките също могат да бъдат засадени във висяща саксия, но е растение което обича малко по-сенчести места, и с успех може да вирее на северни балкони. Полива се умерено, а различните сортове са с активен цъфтеж през различни месеци между март и октомрви, така че спирайки се на това растение посъвтевайте се в магазина какъв точно сорт взимате, за да съобразите засаждането и поддръжката. Добре е да се подхранва.

Циклама   

Продължавайки със северните балкони, друго добро предложение е цикламата. Там ще ѝ е добре защото е растение, което обича по-хладни места без пряка слънчева светлина. Истината е, че най-подходящ е затворен или остъклен балкон, но ако сте се спрели на нея и нямате такъв, то поне ѝ осигурете по-плътна сянка. Цикламата обича по-влажен въздух, така че съобразете и това, особено ако живеете в град с по-сух климат. Влагата и по-слабата температура (до 18гр.) благоприятстват по-силен цъфтеж.

Калдаръмче

Още едно от най-разпространените растения. Характерно за него е, че е много издържливо на по-сух климат, самото то може да издържи по-дълго време в песъчлива или глинеста почва, но добре дренирана. Подходящо е за южни тераси и ще ви радва с разнообразни цветове.

Мушкато

Не се учудвайте, че го причисляваме към балконните цветя, макар да може да го отглеждате целогодишно и вътре, в къщата или апартамента. Активният период за цъфтеж на мушкатото е пролет-есен и с успех може да допълни цветната градина на терасата ви. Някои хора неглижират това цвете, но истината е, че то е издържливо, с приятни цветове в разновидни сортове, и при правилните грижи може да ви радва и през есента. Обича влага, затова го поливайте редовно, но не прекалявайте, както и го подхранвайте, за да удължите периода на цъфтежа. Когато сезона приключи може да зазимите мушкатото като го вкарате на закрито в по-хладно помещение.

Освен изброените до тук, според личния си вкус може да обогатите разнообразието на цветята и с невени, маргаритки, бегония, вербена и много други. Просто се разходете по цветарските магазини и борси, и се консултирайте, съобразявайки изложението и климата на който живеете.


Саксийните цветя обаче не са единственото, което може да отглеждате на терасата и изобщо вкъщи. Свежо набрани билки винаги са за предпочитане, и един от начините да си ги осигурите пресни, но не от пазара, е да ги отглеждате вкъщи. Предимството на билките е, че освен приятно ухание ще ви осигурят винаги свеж цвят за кухнята, било в някое ястие или да си приготвите чай с определени видове. Освен тези им предимства билките имат редица благоприятни ефекти върху благосъстоянието и здравето ни.

Ето няколко предложения, които с успех може да завъдите на балкона.

Босилек

Една от любимите подправки на мнозина, не само заради аромата, който ви пренася в Италия, но и заради многобройните му приложения в кулинарията. Босилекът не е сред най-капризните, но изисква внимание. Може да го отглеждате в малка или средна саксия, като му осигурите повече влага в началото след засаждането. Расте бързо на места с повече светлина, а самото засаждане може да планирате около март-април. Благоприятни ефекти върху здравето: болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Мащерка

Мащерката е полухраст, който цъфти много красиво и ухае чудесно. Известна е с изключително широкото си приложение и ефекти, и не случайно ще чуете да казват, че е лек за всичко. Подходяща е за южно изложение тъй като е светло и топлолюбива, и не обича прекомерна влага. Тоест – поливайте я умерено и ѝ осигурете добре дренирана почва, която може да подхраните. Мащерката е сред най-уханните билки които може да отглеждате и цъфти с приятни бели, но най-често лилалви цветове през активния летен сезон. Сред благоприятните действия за здравето са: успокояване при проблеми с дихателните пътища, стрес и нервни състояние, както и главоболие.

Лавандула

Едва ли има човек, който да не е привлечен от магнетичния аромат на лавандулата и красивия пейзаж на лавандуловите полета, обагрени в лилаво през лятото. С малко внимание може да пренесете това настроение и на терасата си, и да се възползвате от многобройните ползи на храста. За да вирее добре лавандулата се нуждае от по-широка саксия и добър дренаж. Обича светлина, за това осигурете я, а засаждането може да направите през ранна пролет (може и през есента, като тогава просто ще се грижите за растението на закрито). Лавандулата не е от най-влаголюбивите, така че не я преполивайте – един път седмично би трябвало да е достатъчно, в зависимост от големината на саксията, но е хубаво почвата в която я отглеждате да е алкална до неутрална. За благоприятните ефекти върху здравето може би няма нужда да говорим, поради популярността на растението, и все пак лавандулата е известна като един от фаворитите при успокояваща ароматерапия.

Мента

Още едно уханно растение, което ще внесе много свежест. За да ви радва повече време е добре да ѝ осигурите широка саксия и проветриво място, но като цяло не изисква много грижи, и не е капризна на температури. Един чудесен избор ако искате свеж коктейл, докато релаксирате на балкона, или пък успокояващ различни стомашни раздразнения ментов чай.

Салвия

Известна още като Градински чай, Салвията също е популярна със своите благоприятни свойства в областта на стомашните смущения. Както и ментата, градинският чай не е от най-взискателните за отглеждане. Добре е все пак да знаете, че не обича много влага, но обича слънце. Расте сравнително бързо и ако искате да си съхранявате билката, не само прясна, то може периодично да я обирате и да я оставяте да изсъхне. Така може да я съхранявате като суха подправка.

Риган

Една билка която ще донесе аромата на природа в дома ви. Риганът обича топлото, но трябва да внимавате с поливането. Не обича прекомерна влага, но не бива да оставяте почвата да изсъхва съвсем. Като благоприятни влияния за здравето могат да се изтъкнат действията върху нервната система и стомашно-чревния тракт.

Розмарин

Малко е капризен, защото обича топъл климат, и у нас не е особено разпорстранен, освен ако не сте по-запален кулинар, който е запознат с достойнствата му. Има леко остър аромат и вкус, а отглеждан добре в саксия може да го видите да цъфти с красиви сини цветчета. Още едно растение което обича светлина и по-умерено поливане. Като билка е богат на много минерали като: калции, магнезии, манган, желязо, мед.

Списъкът с подправките подходящи за балкон можем да допълним с магданоз и джоден, които всяка додмакиня може би позлва еждедневно, и ще оцени наличието им да ги има свежи под ръка. Малките сортове люти чушки също могат да внесат цвят, освен това са изключително симпатични и мнозина биха ги приели за декоративни, но ако сте любители на пиперливият им вкус, не ги подценявайте.

Стана малко дълго, но се надяваме, че сме ви дали поне малка идея за това какво може да отлгеждате на балкона, и освен красота, той може да се превърне в една чудесна билкова аптека.© 2021 Кентавър - ЕМ ООД. Всички права запазени.